Review Xbox Series X

Tussen al de reviews over spelcomputers op deze site mag er natuurlijk geen review ontbreken over de nieuwe Xbox Serie X. Deze nieuwste spelcomputer van Microsoft heeft tal van nieuwe specificaties, hardware upgrades en een nieuw design om het gamen naar een volgend niveau te brengen. In deze onafhankelijke review over de Xbox Series X worden al deze nieuwe features volledig uitgelegd, zodat jij deze spelcomputer optimaal kan gaan gebruiken. Daarnaast zal deze pagina je ook alle informatie verschaffen wat je kan helpen bij de overweging om deze spelcomputer te halen of juist niet.

Deze review zal als eerst de grootste verschillen beschrijven vergeleken met zijn voorganger de Xbox One (S). Ook zullen we je alles vertellen over de nieuwe kwaliteit van games en wanneer je deze releases kan verwachten. Ook is het belangrijk om te weten dat er twee types zijn uitgekomen in deze Xbox Serie. De Series X en de Series S. Beide spelcomputers hebben hun eigen voor en nadelen. Deze pagina zal alles vertellen over de Serie X. Voor de Serie S hebben we ook een uitgebreide review geschreven en deze vind u hier.

Omdat deze spelcomputer in het begin van zijn release vaak op veel sites uitverkocht zal zijn is het erg lastig om aan deze console te komen. Alle sites waar de console beschikbaar is zullen wij delen.

Xbox Series X vs. Xbox One S

De nieuwe Xbox Series X kost 499,- euro. Dit is ongeveer 180,- duurder dan de Xbox One S met 1 TB geheugen en zonder spellen. Dit verschil is best redelijk en daarom is het terecht dat gamers zich afvragen of dit het wel waard is. De eerste verandering waar we het in deze Xbox Series X review over gaan hebben is de verandering van het design.

Net zoals de Xbox One S zal ook de nieuwste Xbox een staand ontwerp worden. Een nadeel hiervan is wel dat de Xbox alleen nog maar schuin in je tv meubel geplaats worden. Maar wanneer je hem rechtop zet komt het ontwerp wel het beste naar voren. De spelcomputer heeft een meer futuristisch design gekregen door de bovenkant. Terwijl het liggend meer lijkt op een miniatuur versie van een vierkant gebouw of een lego blokje. Maar de bovenkant van de Xbox heeft een industrieel design waaruit de groene kleur straalt. Deze groene verlichting uit het industriële patroon kan zelfs worden aangezet wanneer de console uit staat.

Aan de voorkant van dit design zit de aan/uit knop, een usb 3.2 poort, een 4k blue-ray-drive met uitwerpknop en een controller koppelingsknop. Aan de achterkant is een HDMI 2.1 uitgang, nog twee usb poorten en niet geheel onbelangrijk een uitbreiddingsslot voor je interne opslag.

De Xbox Serie S is alleen in zwart beschikbaar, terwijl de Xbox One S alleen in wit beschikbaar was. De witte kleur is dit keer gegaan naar de Xbox Serie S. Wel zijn er altijd stickers te koop die je kan gebruiken om je Xbox uiterlijk te veranderen naar je eigen smaak.

Het opstarten van je Xbox Series X

Allereerst is het handig om te weten dat wanneer je de Xbox aan het installeren bent je al via de app op je telefoon alle instellingen kan aanpassen. Wanneer de Xbox alle firmware-updates heeft uitgevoerd kan je gelijk aan de slag om te gaan spelen. Hierdoor gaat er geen kostbare game tijd verloren.

Wanneer je dan eindelijk kan beginnen zijn er meerdere mogelijkheden om je bestaande bibliotheek van de Xbox One over te zetten naar je nieuwe console. Microsoft heeft ervoor gezorgd dat je niet alles weer opnieuw hoeft te downloaden wanneer je Xbox is aangesloten op hetzelfde netwerk. Het is net als een kleine update die je moet uitvoeren. Ook zijn bijna alle spellen van de Xbox One te spelen op nieuwe Series X. Hierdoor hoef je niet te wachten totdat er eindelijk nieuwe releases hebben plaats gevonden.

Geluid en Controller

Uit de Xbox one en de Xbox one S kon er nog wel eens een flinke ruis komen. Vooral als er voor langere tijd achter elkaar werd gespeeld. Aan dit probleem hebben de makers met succes gewerkt. De nieuwe Xbox is volledig onhoorbaar en uit tests is gebleken dat zelfs tijden het spelen van de zwaarste spellen de console niet meer dan 40 decibel geluid maakt. Dit was bij de Xbox one (S) nog zo’n 50 procent meer. Naast het geluid hebben ze er ook voor gezorgd dat de console zo’n 20 procent minder warm wordt.

De controller die je bij je nieuwe Xbox ontvangt ziet er bijna hetzelfde uit als zijn voorganger. Ook zitten er geen nieuwe technische snufjes in waar veel aandacht aan is besteed. Wat Microsoft wel goed heeft gedaan is dat alle oude controllers van de vorige generaties gebruikt kunnen worden voor dit model. Hierdoor kan je gewoon een oude controller kiezen die jij het lekkerst vindt spelen.

Hoofdmenu en Navigatiescherm

Terwijl Sony met zijn PS5 heeft gekozen voor een redelijk nieuwe interface heeft Microsoft tot de verbazing gekozen voor een andere weg. Het navigatie scherm van de nieuwe Xbox is bijna hetzelfde als die van de vorige generatie. Microsoft heeft dus duidelijk gekozen voor continuïteit in plaats van vernieuwing. Voor zo’n dure nieuwe console waren de verwachtingen op dit gebied wel iets hoger dan wat er nu geleverd is. Maar we moeten ook eerlijk zijn, het systeem van Microsoft werkt gewoon goed en heeft alle functies die je nodig hebt zoals de snelle navigatie naar media-apps. Ondanks dat wat nieuwe interfaces leuk had geweest, is het er gelukkig niet op achteruit gegaan.

Wel zorgt de snellere processor ervoor dat je sneller en responsiever kan bewegen door het navigatie menu. Daarnaast zijn nu wel veel meer functies makkelijker te bereiken door een druk op de gidsknop van de controller. Ze hebben een zoekfunctie toegevoegd net zoals bij je telefoon zodat je makkelijk kunt zoeken naar zaken zoals de hdr instellingen. Helaas zijn niet alle benodigde instellingen hieraan toegevoegd waardoor het soms nog wel even zoeken is.

Interne vermogen

Naast de veranderingen in het design mogen ook de hardware verbeteringen niet ontbreken in deze Xbox Series X review. De oude Xbox one (s) was qua vermogen er volledig uit geconcurreerd door de PS4. Om zich van dit verlies te herpakken is er een 12.1 teraflops aan rekenkracht in de nieuwe Xbox toegevoegd om games mee te spelen. In hoeverre dit het nog idealer maakt om te spelen gaan we pas merken als we enorm zware spellen gaan spelen, maar in theorie betekent dit dat het ongeveer twee keer zo krachtig is als de Xbox one X. En zelfs 20 procent sterker dan de PS5, maar van dit verschil zal je tijdens het gamen waarschijnlijk niet heel veel merken. Dit zal meer een prestige strijd zijn geweest tussen deze twee bedrijven.

Het kunnen runnen van 4k beeld met 60 frames per seconde is voor beide bedrijven de nieuwe standaard geworden. Dit terwijl de Xbox One nog maar 30 frames per seconde kon spelen. Er zou op de Series X zelfs tot 120 frames gespeeld kunnen worden, maar dit wordt niet aangeraden omdat dit ten kosten kan gaan van resolutie. Daarnaast zijn er ook nog niet veel tv’s die 4k resolutie en 120 hertz af kunnen spelen. Hierdoor zal je in het begin voornamelijk games gaan spelen op het kwaliteit niveau van de Xbox One (S). De meeste nieuwe releases die hier wel aan voldoen hoeven we pas tegen het eind van 2021 te verwachten. En hopelijk volgen veel game ontwikkelaars dan deze trend zodat we tegen die tijd alle games in de nieuwe kwaliteit kunnen verwachten. Ben je benieuwd naar de beste tv’s om 4k af te spelen? Klik dan hier.

Toys van Helo Karakters. Voor Xbox Series X review.

SSD extra’s

De nieuwe ssd kaart heeft een nogal ingewikkelde naam mee gekregen van de makers. De 1 TB nvme ssd-drive-games die is toegevoegd zorgt ervoor dat de laadtijd van het opstarten van spellen, switchen tussen menu’s en het opslaan van bestand aanzienlijk is verminderd. Alles waar je bij de Xbox One nog op moest wachten, is bij deze console zo geladen. Hierdoor wordt je zuivere speeltijd aanzienlijk verhoogt.

Daarnaast zorgt deze ssd kaart er voor dat zodra je een game aanklikt je binnen 5 tot 10 seconde je game hebt opgestart. Door een nieuwe functie in de spelcomputer weet het ook gelijk waar je vorige keer gebleven was zodat je razend snel kan beginnen met spelen op het punt waar je gebleven. Zelfs als je een game aan het spelen bent en switch naar een andere game kan je binnen 10 seconde beginnen. Omdat je niet meer door alle schermen heen hoeft zal je de Series X veel sneller pakken dan bij andere consoles.

Games en Releases

Wat natuurlijk niet mag missen in deze Xbox Series X review zijn de nieuwe games voor deze console. Wanner je nog games hebt gekocht voor de Xbox One serie en binnenkort van plan bent om de Series X aan te schaffen: maak je geen zorgen! Wanneer je bestaande spellen vanuit je bibliotheek over zet naar je nieuwe Xbox worden de spellen automatisch aangepast. Hierdoor kan je gelijk gebruik maken van de nieuwe features en kwaliteit zonder dat je het spel daar nog een keer voor hoeft te kopen.

Ook staan er voor de Xbox Series X een aantal nieuwe releases op de planning. Dit zijn natuurlijk de games waarvoor je het apparaat gaat aanschaffen. In de onderstaande video zijn de meest spraakmakendste releases voor je op een rijtje gezet. Wel zullen we je alvast verklappen dat al deze releases in de loop van dit jaar gepland staan, of zelfs voor het jaar daarop. Ondanks dat we het al gewend zijn, is het wel jammer dat er tijdens de release van de console weinig keus is uit games die je kan spelen op de nieuwe kwaliteit.

Is de Xbox Series X het waard?

Wanneer je de doos binnenkrijgt zal je zeker verbaast zijn hoeveel aandacht er aan alles is besteed. En zodra je de console begint te installeren maakt het al snel je verwachtingen waar. De laadtijden zijn aanzienlijk verkleint, het switchen tussen games is optimaal en het aantal frames en resolutie is aanzienlijk verhoogt waardoor het nog soepeler speelt. Het is jammer dat veel games nog niet beschikbaar zijn waardoor je nog niet alle nieuwe functies meteen kan uitproberen. Maar wanneer deze games er wel zijn dan is de aanschaf van de nieuwe Xbox je geld zeker waard! Hopelijk hebben we in deze Xbox Series X review alles besproken dat jou gaat helpen bij de aanschaf van deze spelcomputer.