Review Xbox Series S

De nieuwe Series van Xbox bevat naast de type X model ook de S versie. Deze versie heeft een aantal verbeteringen ten opzichte van de Xbox one, maar ook een aantal functies die maar voor een specifieke groep gamers geschikt is. Hierdoor kan deze spelcomputer voor sommige gamers heel goed uitpakken, maar voor sommige gamers ook wat tekort komen. Deze Xbox series S review zal je dan ook alle informatie geven die jou zal helpen om deze juiste keuze te maken.

We zullen het in deze review gaan hebben over de nieuwste hardware, nieuwste software en het nieuwe design van deze spelcomputer. Daarnaast zullen we ook goed de verschillen uitleggen tussen de twee verschillende versies van de nieuwste Xbox generatie.

Tot slot zullen we ook wat tips geven over bepaalde accessoires die handig zijn om bij deze Xbox te kopen voor een ultieme game ervaring. Ben je meer benieuwd naar de beste spellen die er voor deze generatie Xbox uitkomt? Of naar grootste veranderingen en verbeteringen van de Xbox Series X? Klik dan hier.

Deze budget versie van de Xbox Serie generatie is al voor 300,- te koop. Dit is aanzienlijk goedkoper dan de andere spelcomputers met deze functies. Omdat de vraag naar de Xbox Series S groot is zullen we je ook tips geven op welke sites je het meeste kans maakt om er 1 te bemachtigen. Hieronder is de beste aanbieding al voor je uitgelicht.

Xbox Series S vs. Series X

Als eerst zullen we het in deze review over de Xbox Series S hebben over het nieuwe futuristische design. De Xbox Series S is een stuk kleiner dan de X versie. Het is zelfs zo klein dat het makkelijk in een rugtas past en er nog genoeg ruimte is voor andere spullen. Dit kan erg fijn zijn voor als je je spelcomputer vaak mee moet vervoeren. Daarnaast is de Series S alleen in wit verkrijgbaar in plaats van zwart. Wel kan je met bepaalde stickers nog altijd je eigen draai aan het uiterlijk geven.

Deze spelcomputer is kleiner maar heeft alsnog genoeg aansluitingen aan zijn achterzijde. Hier bevind zich de ethernet aansluiting, 3 usb type a poorten, een hdmi-opslag en een uitbreidings- en voedingspoort. Aan de voorkant zit de aansluiting voor de controller voor als je deze draadloos wilt verbinden.

Het grootste verschil als je naar de ingangen op de consoles kijkt is dat er geen schijfstation slot in zit. Dit is het gedeelte waar je een CD in kan doen. Dit komt doordat de S versie een digitale console is wat betekent dat alle games volledig online gedownload moeten worden. Dit duurt relatief gezien iets langer dan op de schijf. En dit is zeker het geval wanneer je geen sterke internet verbinding bezit. Ook kan je hierdoor geen blue-Ray of Cd’s op afspelen. Wel geeft het je toegang tot alle online services om je series en films te kijken. Dus voor de meeste met een Netflix account zal dit geen probleem zijn.

De controller

Controller van de Xbox voor Review Xbox Series S

De controller van de spelcomputer is precies hetzelfde als die van de Series X en dus ook bijna hetzelfde vergeleken met de controllers van de vorige generaties. Hij is iets compacter gemaakt zodat die nog comfortabeler in de hand moet liggen. Ook is er een extra d-pad en sharebutton aan toegevoegd om het een iets andere look te geven. Deze sharebutton maakt het maken van video’s en foto’s erg gemakkelijk tijden het gamen. De overige functies op de controller zijn vrijwel helemaal hetzelfde. De gamers die nieuwe functies hadden verwacht zullen waarschijnlijk wel balen. De meeste gamers vonden de console waarschijnlijk al goed zoals die was en zijn blij dat dit perfecte design behouden is gebleven. Volgens vele kan die er dan alleen maar op achteruit gaan.

Naast dat je de controller kan opladen is het ook weer mogelijk om er batterijen in te doen. Dit lijkt misschien vervelend, maar wanneer je controller op is kan je overschakelen naar de batterijen. Waardoor je niet in het bereik van je oplader hoeft te zitten en je op je gemakt door kan spelen. Zeker als je een batterijoplader koopt hoef je niet veel geld uit te geven aan nieuwe batterijen en is het ook nog eens goed voor het milieu. Tijdens het spelen ga je deze optie zeker waarderen.

De interne software

Beide consoles hebben dezelfde processor, namelijk een 8 core amd xen2 cpu. Maar de Series S heeft een lagere snelheid van 3,6 terwijl de X op 3,8 gigahertz zit. Dit heeft invloed op hoe vloeiend het beeld beweegt en hoe sneller je game reageert op de door jou gemaakt bewegingen. Hier zal je vooral bij hele grote en zware games een verschil merken. Maar 3,6 gigahertz is meer dan genoeg om je er niet aan te irriteren. De meeste mensen zal dit verschil nauwelijks opvallen.

Daarnaast heeft de Series X een kracht van12 teraflops tegen over 4 op de S. In theorie zou de Series X dus tot 120 frames per seconde kunnen halen zonder resolutie verlies. Dit betekent dat die op 4k resolutie kan spelen met 1440p. De Series S kan dit eventueel ook halen alleen heeft deze maar een 10 gigabyte aan ram (vs. 16 van de X). Dit zorgt ervoor dat het beeld minder scherp wordt wanneer er op deze resolutie gespeeld wordt.

Maar op dit moment kunnen alleen de wat duurdere monitoren en tv’s deze resolutie afspelen. Deze site heeft de beste en meest betaalbare monitoren en tv’s voor je op een rijtje gezet. De monitoren vind je hier en de beste 4k tv’s hier.

Daarnaast zijn de meeste games die nu uit zijn ook nog niet op deze resolutie te spelen. Hierdoor lijkt het nu nog een beetje onnodig en is de Series S in het voordeel. We verwachtten dat het over ongeveer 1 of 2 jaar wel voor iedereen mogelijk is om hierop te spelen. Het duurt gemiddeld 5 tot 7 jaar voordat er een nieuwe generatie uitkomt. Dit zorgt er dus voor dat je het wel even moet volhouden op die lagere resolutie. Dus dan ben je met je Series S toch wel in het nadeel omdat er geen updates mogelijk zijn zodat dit in de hardware wordt verbeterd. De enige mogelijke update is dan de aanschaf van een Series X. Of dit het waard is lees je helemaal onderaan in deze review van de Xbox Series S.

Laadsnelheid

Wat zeker niet mag ontbreken in deze review van de Xbox Series S is de verbetering van het laden van de games. Microsoft heeft voor deze generatie veel tijd gestopt in het verbeteren van de wachttijden. Door snellere hard en software hoef je bijna nergens meer te wachten voordat je game geladen is. Daarnaast is ook het schakelen tussen games sneller als ooit tevoren. Als je van de ene game naar de andere wil switchen begin je binnen de kortste keren precies op het punt waar je gebleven was. Zonder dat eerst heel de game zichzelf moet gaan opstarten. Deze verbetering zorgt ervoor dat je veel meer pure speeltijd hebt. Dit is hopelijk iets waar alle spelcomputers iets van gaan leren.

Beide types van de Xbox Series zijn backward compatible zoals dat zo mooi heet. Die betekent dat de spelcomputers kunnen functioneren met bijvoorbeeld de spellen en de controllers van de oudere generaties. Hierdoor hoef je dus niet de nieuwe Assisins Creed te kopen voor je Xbox Series als je deze al hebt aangeschaft voor de Xbox One. Het spel wordt automatisch geconfigureerd naar de nieuwste versie waardoor je gelijk van alle nieuwe graphics en opties van het spel gebruik kan maken. Daarnaast gebruiken beide versies een HDMI 2.1 en hebben ze dezelfde software en dashboard. Bijna alle onderdelen zitten nog op dezelfde plek in het dashboard. Hierdoor hoef je waarschijnlijk niet lang te zoeken naar alle instellingen. Het enige wat ze er wel aan hebben toegevoegd zijn dynamische achtergronden. Deze kan je gebruiken om je homepagina meer te personaliseren.

Nadeel Series S

Het grootste nadeel van de Series S versie is de interne opslag. Deze opslag gaat maar tot 512 gigabyte wat maar net de helft is van de Series X. Tegenwoordig zijn de games van hoge kwaliteit en heel uitgebreid. Hierdoor kunnen games makkelijk meer dan 100 gigabyte zijn om te downloaden. En bij deze spelcomputer moet je alles downloaden, want er is geen schijfstation. Dit betekent dus dat als je maar twee, drie of misschien 4 games speelt dit een prima optie is. Ben je een gamer die van alles en nog wat speelt en ook graag nieuwe games uit probeert, dan is deze versie een mindere optie. Je moet dan vaak spellen verwijderen om een andere te kunnen downloaden. Hierdoor verwijder je ook vaak je voortgang. Dit kan op den duur vervelend worden.

Het is natuurlijk wel mogelijk om een uitbreidingskaart te kopen. Deze kaarten kunnen al snel 500 gigabyte extra zijn. Deze extra opslagruimte kan best prijzig zijn, waardoor je een groot deel van je besparing ten opzichte van de Series X alweer kwijt bent. Denk hier goed over na voordat je de keuze maakt tussen deze twee types.

Is de Xbox Series S het waard?

Tot slot wil jij natuurlijk weten wat deze review over de Xbox Series S de gamer zou aanbevelen. Kort samengevat, de Series S kan erg handig zijn voor gamers die hun console vaak mee moeten vervoeren en altijd digitaal zijn. Of voor de gamers die maar een paar titels spelen en verder niet zo geïnteresseerd zijn in de nieuwste releases. Ook is deze console ideaal voor mensen die een budget hebben dat niet hoger gaat dan 300,-, maar wel willen genieten van de nieuwste generatie Xbox.

Gezien de lage opslagruimte in deze console raden wij aan om een extra bedrag van 200,- te betalen en de Series X te kopen. Deze console heeft net wat meer mogelijkheden en hoef je geen keuzes te maken welke spellen er op je opslag komen te staan. Om alles te weten over de Series S raden we je aan om het artikel op deze site over deze spelcomputer te lezen. En relatief gezien valt 200,- verdeelt over 6 jaar, dat is hoelang het ongeveer duurt voordat de nieuwe generatie Xbox weer zal uitkomen, ook best wel mee. Wij denken dat deze extra investering het zeker waard is.