Is de PS5 het waard?

De meeste gamers hebben er jaren op zitten wachten. En in 2020 kwam die dan eindelijk. Sony lanceerde zijn nieuwe Playstation. Deze spelcomputer moet de game ervaring van zijn voorgangers aanzienlijk gaan verbeteren. De goedkoopste versie van deze Playstation kost minimaal 400,- terwijl niet alle features door iedereen al gebruikt kunnen worden. Daarom zal deze onafhankelijke review antwoord geven op de vraag: Is de PS5 het waard?

Om te bepalen of de PS5 het waard is zullen we een aantal eigenschappen van deze spelcomputer beschrijven. Onder andere de nieuwe features, de nieuwe controller en nieuwe spellen exclusief voor de PS5. Er zal ook worden gekeken naar wat het in de toekomst nog kan gaan bieden en welke nieuwe accessoires er voor deze spelcomputer zijn gelanceerd.

Is de PS5 het waard?

Daarnaast zal deze pagina uw op de hoogte blijven houden of de PS5 nog ergens te koop is. Want zoals iedere gamer weet is deze spelcomputer razendsnel uitverkocht op elke site zodra er weer een nieuwe lading is binnen gekomen. Hier alvast de beste aanbieding van de PS5.

Goed om te weten voordat je dit artikel leest is dat in deze editie van Sony Playstation er twee versies beschikbaar zijn. Zo is het mogelijk om je PS5 aan te schaffen met discscanner of zonder. Sony brengt een Playstation uit zonder discscanner omdat het aantal games verkocht in de PS Store afgelopen jaar hoger was dan fysieke games in de winkels. Hierdoor kan je al redelijk wat geld besparen bij de aanschaf van de PS5.

PS5 vs. PS4
De nieuwe features van de PS5

De PS5 heeft een aantal grotere verschillen ten opzichten van de PS4 (pro) zoals de graphics en het design. Hieronder zullen de belangrijkste verschillen worden beschreven.

Laten we beginnen met de grootste verandering van allemaal in de hardware: de SSD kaart! De SSD kaart van de PS5 is de snelste SSD kaart van dit moment. Het voordeel hiervan is dat het de laadtijd enorm verlaagd en het zorgt ervoor dat het spel vloeiender kan bewegen. Hopelijk gaan de game developers hier goed gebruik van maken bij de nieuwe PS5 spellen.

Ten tweede is de PS5 een stuk krachtiger dan de PS4 en PS4 pro. De CPU van de PS4 pro, de 2.1 Gigahertz 8 core jaguar processor, was nog lang niet de ideale processor voor de grote games die uitkwamen. De PS5 semi-custom zen 2 processor is nog steeds niet op het level dat de game developers graag willen zien, maar is al een enorme vooruitgang om zwaardere spellen goed af te kunnen spelen.

Ten derde, zit er een hardware in met Ray tracing om games mooier en realistischer te maken. De PS5 is de eerst spelcomputer na een normale PC die dit soort hardware bevat. Dus op basis van deze verbeterde hardware componenten kunnen we stellen dat de PS5 het waard is.

Beeld en Geluid

De geluidsinstellingen zijn ook verbeterd bij de PS5. De ”audio tempest” ofwel de 3D audio motor focust zich voor het eerst op meer diepgang en verborgen dimensies van geluid. Dit betekent dat Sony ervoor heeft gezorgd dat er honderden geavanceerde geluidsbronnen in verwerkt kunnen worden. Dit zeker zal bij dragen aan een beter virtueel omgevingsgeluid. Een min punt is dat je wel moet beschikken over goede boxen of een sterke headset.

Sony zegt dat het voor de PS5 mogelijk moet zijn om in de toekomst na 4K ook 8K te kunnen spelen. Uit ervaring weten wij dat producenten dit wel kunnen stellen, maar dat de daadwerkelijke uitvoering hiervan nog vaak achterwegen kan blijven. We hopen dat we ooit games op 8K kunnen gaan spelen, maar laten we ons nog niet rijk rekenen.

Daarnaast heeft Sony eindelijk een oplossing gevonden voor het ventilatorgeluid uit je Playstation. Dit irritante geluid zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je PS4 op gaat stijgen en hard moet werken om jou spel te kunnen draaien. Hierdoor worden veel spelers afgeleid en haalt het je uit je concentratie. Sony heeft hier eindelijk aan gewerkt en hierdoor is De PS5 is een stuk stiller dan zijn voorgangers. Op basis van het nieuwe geluid en beeld mogelijkheden moeten wij helaas nee antwoorden als ze ons vragen of de PS5 het waard is. Dit komt doordat de PS4 pro ook al 4K kan spelen, terwijl 8K nog niet mogelijk is om te spelen. En de ”3D audio tempest” alleen werkt met goede kwaliteit boxen of een headset.

Design

Een verandering die niet met de inhoud maar met het uiterlijk van de PS5 te maken heeft is dat Sony voor het eerst overstapt van de kleur zwart. Natuurlijk was het altijd mogelijk om je PS te pimpen, maar de standaard kleur vanaf de PS2 tot de PS4 pro was zwart. Zelfs de PSP en de PSP vita waren zwart. Nu brengt Sony daar verandering in door de standaardkleur wit te maken.

Tot slot komt de PS5 met een nieuwe User Interface. In de video hieronder legt Sony precies uit wat de grootste veranderingen zijn in vergelijking met de PS4 User Interface. De grootste veranderingen zullen dan ook vooral te merken zijn in hoe het menu is ingericht, de informatie over games en het control center om je notificaties snel te kunnen bekijken.

Doordat de PS5 een heel futuristisch design heeft en ze gebruik maken van veel nieuwe User Interfaces is in dit opzicht de PS5 het waard.

De PS5 controller

Ook zijn er een groot aantal veranderingen in de controller van de nieuwe PS5. Een groot verschil in de controller van de PS5 ten opzichten van de PS4 is dat er voor het eerst geen gebruik meer wordt gemaakt van een dualshock controller zoals iedereen dit gewend is. De nieuwe controller heet de Duals Sense. De hoofdfuncties van de controller werken hetzelfde, maar er zijn ook zeker een paar verbeteringen. Als aller eerst is de controller groter en heeft het meer de vorm van een Xbox controller. Hierdoor ligt het wat stabieler en comfortabeler in de hand.

Daarnaast heeft de nieuwe Dual Sense controller aangepaste triggers. Dit betekent dat de spanning bij het klikken van bijvoorbeeld de R2 of L2 kan veranderen gebaseerd op het spel wat je aan het spelen bent. Dit kan gebeuren wanneer je een boog spant of rijdt over een niet zo vlak terrein. Deze extra impulsen zullen zorgen dat je meer wordt meegesleept in de game. Hopelijk zullen de spel makers ook goed inspelen op deze extra functionaliteit.

Een andere extra optie in de Dual Sense controller is de optische feedback. Dit betekent dat wanneer jij van het vaste land in een moeras loopt je dit ook zal voelen door de trillingen in je controller. Bij de Dual Shock van de PS4 waren er maar een aantal standen van deze trillingen, waardoor een aanrijding met een auto hetzelfde voelde als een sprong in het water. Dit probleem heeft de nieuwe controller opgelost.

Snelle berichten en opnames

De PS4 share button wordt bij de PS5 vervangen door de ”create button”. Deze button moet ervoor zorgen dat je eenvoudig je gameplay kan opnemen en delen met je vrienden, zoals foto’s op systeemlevel. Wat er nog meer gaat gebeuren met de button is Sony nog een beetje geheimzinnig over.

De Dual Sense controller heeft ook een ingebouwde microfoon en speaker. De speaker zal geluiden geven als je bijvoorbeeld een schatkist opent om het nog echter te laten lijken. De microfoon zal voornamelijk gebruikt kunnen worden om spraak berichten in te spreken. Dit zal het sturen van berichten naar andere spelers tijdens een gameplay zeker een stuk efficiënter maken. Een nadeel hiervan is wel dat dit niet helemaal goed verloopt als er veel omgevingsgeluiden zijn. Op basis van de veranderingen en de tijd en moeite die Sony in de controller heeft gestopt is in dit opzicht de PS5 het zeker waard.

Exclusieve PS5 spellen

Voor de nieuwe PS5 heeft Sony gezorgd voor backward compatibility. Dit betekent dat je spellen uit de PS4 bibliotheek kan downloaden en spelen op je nieuwe PS5. Dit kan je in het begin een hoop geld besparen. Maar naast de oude games die je kan meenemen ben je vast meer benieuwd naar de nieuwe games die voor de PS5 gaan uitkomen.

Sony zorgt altijd voor samenwerkingsverbanden met game developers om gamers naar hun spelcomputer te lokken. Hierdoor worden er games ontwikkeld die exclusief voor de PS5 beschikbaar zijn. Hieronder een lijstje met exclusieve spellen die al uit zijn of op de planning staan voor de PS5:

Resident Evil Village

Deze survivelhorror maakt gebruik van alle nieuwe functionaliteiten die de PS5 te bieden heeft voor de optimale game ervaring. Hierdoor speel je met haarscherp beeld en geluid waardoor het net werkelijkheid lijkt. In deze game kruip je in de huid van Ethan Winters in een angstaanjagende achtervolging vol met gevechten, nieuwe vijanden en gruwelen waaraan je moet ontsnappen. Tijdens deze achtervolging probeer je de mysteries uit een duister dorp te ontrafelen.

Horizon forbidden west

Deze actie-avonturen game neemt je mee op pad met Aloy om erachter te komen wat de oorzaak is van al de gevaren die op aarde ontstaan doordat zij stervende is. In haar zoektocht naar oplossingen komt ze oude vrienden tegen, maar ook nieuwe vijanden. In een fascinerend maar gevaarlijk gebied dat te ontdekken valt zal je nieuwe stammen tegenkomen en moeten vechten tegen fascinerende machines en wezens. Deze openwereld bevat bordenvol nieuwe gevaren en verbijsterende mysteries. Al met al is dit avontuur een must have voor de fantasiegamers die toe zijn aan een avontuur van een ander niveau.

Rachet & Clank: Rift Apart

Wie kent ze niet?! De helden Rachet & Clank die al in 15 spellen knotsgekke avonturen hebben beleefd. Nu komt er na de editie van 2016 eindelijk een vervolg waarin Rachet & Clank het opnemen tegen een gestoorde keizer uit een ander dimensie. Door zich sneller als het licht te kunnen verplaatsen kunnen ze bewegen tussen de verschillende werelden. In het nieuwste spel zullen er nieuwe wapens en gezichten opduiken die je nodig zal hebben om de gestoorde keizer en zijn plannen overhoop te halen.

Gran turismo 7

Deze serie racespellen is bekend bij vrijwel elke gamer. Gran Turismo krijgt nu eindelijk een vervolg bij de PS5. In de 7e editie van deze reeks worden alle beste spelelementen van de vorige 6 spellen samengevoegd tot het complete race spel voor de PS5. Naast de honderden auto’s die je kan verzamelen, tunen en mee kan racen hebben ze ook een Real Driving Simulator toe gevoegd met nieuwe tools om de race ervaring naar een nieuw hoogtepunt te brengen.

Accessoires PS5

Ondanks dat de PS5 pas net uit is zijn er een aantal accessoires die erg handig zijn voor als je veel gaat gamen met deze console. Hieronder de drie handigste accessoires die je niet mag missen:

De PULSE 3D draadloze headset

Deze headset van Sony is speciaal gemaakt voor de PS5. Hierdoor kan deze headset gebruik maken van de 3D-audio die wordt beschreven in het kopje over de nieuwe features. En kan je dus genieten van de ultieme game ervaring. De headset bevat een dubbele noise-cancelling microfoon waardoor je geen last meer hebt van omgevingsgeluiden. Hierdoor kan je je volledig focussen op de game. Bij deze headset zal je al je tegenstanders precies horen lopen wanneer ze bij je in de buurt komen. Door de hele zuivere microfoon zal je stem ook duidelijke en fijn te horen zijn voor al je vrienden in je party.

Dual Sense oplaadstation

Deze Dual Sense oplaadstation zorgt ervoor dat je twee controllers tegelijk kan opladen. Ook kan je er 1 opladen terwijl je met de ander speelt zodat je nooit meer met een lege controller zit. In dit oplaadstation worden ze net zo snel opgeladen als met een kabel waardoor je dus usb poorten over houdt.

Kopen?

Er is een hoop informatie beschikbaar over de nieuwe PS5. Dit artikel heeft geprobeerd de belangrijkste veranderingen er uit te halen en toekomstige pluspunten van deze spelcomputer te vinden. Met al deze informatie kunnen we eindelijk een antwoord geven op de vraag: is de PS5 het waard?

Gezien de nieuwe features en de nieuwe controller die voor de PS5 is uitgekomen kunnen wij zeker stellen dat de PS5 zijn geld waard is. Daarnaast zullen de nieuwe graphics en de nieuwe user interfaces elke gamer verleiden om deze spelcomputer te kopen. Hier zitten zeker grote veranderingen in vergeleken met zijn voorgangers. Daarnaast kunnen de nieuwe accessoires en exclusieve games deze spelcomputer naar een nieuw level brengen. Hierdoor is voor veel gamers deze investering in de PS5 het zeker waard.

Wel moeten we benoemen dat de er een aantal functionaliteiten zijn die je niet zomaar kan gebruiken. Zo heb je een goede headset nodig om optimaal gebruik te kunnen maken van de 3D audio tempest en moeten we nog maar afwachten of we ooit ook echt op 8K resolutie kunnen spelen. Maar naast wat deze spelcomputer al heeft, beloofd het ook nog veel voor in de toekomst.