E-sporter van nederland worden?

Het is de droom van veel mensen, van je hobby je werk maken! En hoe lekker zou het zijn als dat gamen is? E-sporters zijn de topsporters van de 21e eeuw. Want naast dat je lekker je hobby kan uitvoeren voor geld is het natuurlijk ook keihard werken. Uren lang oefenen, jezelf pushen en van de juiste mensen leren hoort er allemaal bij. Op deze pagina vertellen we je dan ook alles wat je moet weten en nodig hebt om de nieuwe e-sporter van Nederland te worden.

Heb je eigenlijk nog helemaal geen idee wat e-sports of een e-sporter inhoud? Dan kan je het beste beginnen onderaan de pagina bij het kopje Wat is e-sports? Hier wordt volledig uitgelegd waar het vandaan komt en wat het eigenlijk is.

Veel mensen vragen zich natuurlijk af wat de echte pro’s gebruiken. De Site e-sportsgear heeft een onderzoek gedaan naar 140 bekende CS: GO-spelers en daar wat berekeningen op los gelaten. Ze hebben daaruit voor iedere categorie de 5 meest populaire keuzes geselecteerd onder deze groep e-sporters. Deze e-sporters gebruiken voornamelijk speciale toetsenborden, game muizen, muismatten en headsets. Veel van deze spullen gebruiken de e-sporters ook echt om toernooien mee te spelen. Deze spullen zijn het beste van dit moment en ook zeker te vergelijken met de spullen die door de beste PC e-sporters van Nederland worden gebruikt.

e-sport game muizen

Meest gebruikt onder e-sporters

Verkrijgbaar bij

bol.com (€89,99)

Uit het onderzoek is gebleken dat het merk Zowie veruit het meest gebruikt wordt door deze gamers. Aan top staat de Zowie EC2-A met 22% en is daarmee de meest gebruikte game muis. Op de 2e plaats staat de Razar DeathAdder met 15%. De top 5 wordt compleet gemaakt door de Zowie EC1-A, FK1 en FK2.

De verschillende Zowies hebben allemaal dezelfde hardware en software. Het verschil zit hem dan ook echt in het gevoel en het ontwerp. Zo hebben ze allemaal verschillende groottes, gewichten en ontwerpen. Hierdoor zit er voor elke gamer wel een perfecte muis tussen en is dit zeker het bestellen waard.

Daarnaast is er ook nog de Deathadder Elite van Razar. Het verschil met zijn voorganger is dat de schakelaars iets soepeler aanvoelen, er een nieuw scrol wiel op zit en de onderkant is verbeterd. Hierdoor beweegt de muis nog soepeler over de ondergrond heen.

e-sport muismatten

Meest gebruikt door e-sporters

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,36)
Meest dikke muismat op de markt

Verkrijgbaar bij

bcc.nl (€32,99)

Er zijn twee verschillende types muismatten: harde en zachte muismatten. Wat opvalt is dat de meeste e-sporters zachte muismatten gebruiken. Bovenaan in de top 5 staat weer een Zowie, namelijk de Zowie P-SR. Daaropvolgend komt de SteelSeries QcK (+) serie, de Razar Goliathus en als laatst de Logitech G840 XL. De Zowie P-SR is een effen zwarte muismat van 3.5 mm met gestikte randen en is perfect geschikt om te spelen met hoge snelheden.

Ben je meer een gamer die van dikkere muismatten houdt? Dan zijn de muismatten van SteelSeries de beste keuze. De SteelSeries QcK (+) Heavy is met zijn 6 mm dikte een van de dikste muismatten die er op de markt te verkrijgen is. Daarnaast geef het een heel comfortabel gevoel en heeft het gestikte randen waardoor deze mat uitzonderlijk lang mee gaat.

Ook de Razar Goliathus is van uitstekende kwaliteit, maar meer geschikt als je liever speelt op een iets dunnere mat. Deze mat is 3mm dik, heeft gestikte randen en werkt uitstekend met een Razar game muis.

Tot slot speelde 5% van de e-sporters op deze Logitech muismat. Deze muismat heeft eigenlijk een heel consistent en glad oppervlak waar je muis makkelijk overheen beweegt. Ondanks dat het onderaan de lijst staat doet zijn kwaliteit niet veel onder vergeleken bij de andere muismatten.

e-sport toetsenborden

Alle toetsenborden die worden gebruikt door de e-sporters zijn mechanisch. Het meest gebruikte toetsenbord is de Razar BlackWidow. Dit toetsenbord heeft de perfecte grootte voor een toetsenbord met nunpad en is van goede kwaliteit zodat deze lang mee gaat.

Maar naast deze Blackwidow editie van Razar is de Tournement Edition misschien nog wel beter. Dit komt omdat de nunpad is verwijderd en het een afneembare kabel heeft. Hierdoor is het toetsenbord een stuk korter wat iets compacter speelt. Gamers die de nunpad niet gebruiken vinden dit vaak fijner spelen.

Daarnaast zijn er altijd nog de SteelSeries die net als de muismatten erg duurzame keuzes zijn. De SteelSeries heeft een erg hoge kwaliteit en kan je na de aanschaf zeker wel even mee vooruit. Ook is deze erg geschikt voor als je wel is uit frustratie een tik wil geven op je toetsenbord. Wel ziet die er iets minder spectaculair uit dan zijn concurrenten.

Andere toetsenborden met hoge bouwkwaliteit die door veel e-sporters worden gebruikt zijn de Zowie Celeritas en de HyperX Alloy FPS.

e-sport headsets

De meest gebruikte headset onder de e-sporters is de HyperX Cloud 2. Deze headset werd maar liefst gedragen door 33% van de bekende gamers. Zij geven aan dat deze headset een tal aan verschillende functies heeft die het gamen een stuk aangenamer en makkelijker maken. De geluidskwaliteit, microfoon kwaliteit, het comfortabele ontwerp in combinatie met de prijs zorgt ervoor dat dit volgens hun een goede keuze is. Ondanks deze uitkomst denken wij dat er veel betere headsets op de markt zijn voor het gamen. Deze headsets zijn wel iets duurder dan de HyperXcloud, maar hebben dan ook veel meer functies om het geluid precies zo in te stellen als jij het fijn vind. Dit in combinatie met nog comfortabelere modellen en zuivere audio installaties zorgt het ervoor dat deze headset flink overrompelt wordt.

Ben je benieuwd naar welke andere game headsets er allemaal dan beter zijn? Kijk dan ook eens naar de andere pagina’s over de beste game headsets voor de Playstation 5 en Xbox Series. De pagina met headsets voor de PS5 vind je hier. De pagina over de headsets voor de Xbox Series vind je hier. Veel van deze headsets zijn ook te gebruiken voor de PC.

E-sporter op de PS5 of Xbox Series

Speel je vaker op de PS5 en Xbox Series dan op de computer? Dan hoef je minder spullen aan te schaffen dan bij de PC. De aanschaf van je game console is het natuurlijk het belangrijkst. Daarnaast is hier een goede headset ook daar van belang. De beste headsets voor de PS5 en Xbox Series vind je ook op deze website zoals hierboven genoemd. Via de PS5 en Xbox Series kan je ook best makkelijk streamen naar Youtube of Twitch. Hier hoef je dan ook niet veel extra spullen voor aan te schaffen. Hieronder zullen nog een aantal tips worden gegeven die je zullen helpen om je doelen te behalen.

Denk niet klein

Om de weg naar e-sporter te behalen zijn er een aantal dingen die wij denken dat erg belangrijk is om je uiteindelijke doel te behalen. Dit is onder andere het aanschaffen van een aantal spullen, veel spelen en bepaalde skills die je moet ontwikkelen of jezelf moet aanleren.

De meeste gamers kijken altijd op naar spelers die beter zijn. Maar in iedere gamer zit zoveel meer om te bereiken dan dat de meeste zelf denken. Iedereen heeft het in zich om enorme stappen te maken in ranking en geld te verdienen met het spelen van je favoriete spel.

Het is erg belangrijk om een duidelijk plan te hebben waarin je van te voren gaat bekijken hoe en in binnen welke tijdsduur je jou doelen gaat halen. Het opstellen van de doelen en daar vol voor gaan is dan ook iets wat elke e-sporter in zich heeft.

e-sporter van Nederland worden

Dus heb jij een droom om e-sporter te worden? Dan is het nu tijd om deze droom om te zetten in actie. Je moet een plan maken die jou naar de pro-scene gaat brengen. Als aller eerst is het belangrijk om doelen te stellen die hoger liggen dan bij de meeste gamers. Middelmatige doelen zijn niet goed genoeg om de top te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld al zijn om een specifiek landtoernooi te winnen, een groot toernooi in jou regio of school of het bereiken van een team.

3 belangrijke stappen

Het bereiken van 1 van deze hoofdoelen moet de leidende weg zijn voor je kleinere doelen. Je hoofdoel moet alle moeite waard zijn en je enorm veel energie geven als je er (bijna) bent. De 2e stap is dan ook om je lange termijn doel op te splitsen in kleinere stappen. Dus bedenkt wel stappen jij moet nemen om je doel te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn het behalen van een bepaalde rang, een bepaald vaardigheidsniveau of de aanschaf van het juiste apparatuur.

Hierbij kan een semiprofessioneel team heel erg helpen. Deze teams en organisaties geven je begeleiding en kunnen ervoor zorgen dat je toernooien kan gaan spelen. Daarnaast kan je veel leren van de andere e-sporters in je team en kan je kennismaken of de e-sport wereld wat voor jou is.

Stap 3 is het opzoek gaan naar lokale of online toernooien waar je speelt tegen spelers die het maximale van jou eisen. Mocht je het goed doen in veel van deze toernooien en een paar prijzen op je naam hebben geschreven. Dan heb je een trackrecord waarmee je professionele teams kan gaan benaderen. Ook een hele sterke leaderbord ranking kan erg interessant zijn voor deze professionele teams.

De tussen doelen

Dus je hebt zeker wat tussenstappen nodig om je lange termijndoel te behalen. Het is belangrijk dat elke stap een direct meetbaar doel is. Bijvoorbeeld een bepaalde score streak of een bepaalde ranking. Met deze stap in gedachte kan je gaan bedenken wat je nodig hebt om dit te bereiken. Dit kan je doen door je kennis in mechanische vaardigheden vergroten en een plek creëren waar je goed kan oefenen.

Het is het beste om je te focussen op 1 specifieke skill per keer. Bijvoorbeeld als je Call of Duty speelt dan kan dit zijn de nauwkeurigheid van je schieten. Als je meer spellen speelt zoals MOBA dan kan het bijvoorbeeld je creep score zijn. Maar probeer je skill te meten in een specifiek nummer dat meetbaar is. Want als je over dat gemiddelde punt heen bent kan je jezelf meten met de betere gamers op dat gebied.

Als je bijvoorbeeld je accuracy wilt verbeter van 15 naar 20% dan kan je dat het beste doen in offline modus. Speel eerst een uur offline om te oefenen en speel daarna een half uur tot een uur online om het te verbeteren. Omdat je er dan waarschijnlijk al lekker in zit zal je scherper zijn dan dat je net begint. Om je vaardigheden consistent te verbeteren zal je bijna elke dag moeten oefenen. Want een goede e-sporter van Nederland wordt je helaas niet zomaar.

Het mentale proces om e-sporter van Nederland te worden

Weet je niet precies welke vaardigheden er allemaal nodig zijn in jou favoriete game? Ga dan op onderzoek uit wat de statistieken zijn van de e-sporters en op welke vaardigheden zij zich focussen.

Om nog een stap verder te gaan in het proces kan je ook al je doelen opschrijven. Schrijf op wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Schrijf ook je gedachtes van je af van wat bijvoorbeeld heel goed gaat, maar ook niet zo goed gaat. Zo ben je er constant mee bezig en zorg je ervoor dat je je doelen niet uit het zicht verliest. Een handige tip hiervoor is om een foto van je doelen als achtergrond van je mobiel of computer te doen.

Er zijn maar weinig gamers die de mentale vaardigheden en het doorzettingsvermogen hebben om hun droom daadwerkelijk te realiseren. Maar met het juiste actie plan en door elke dag vooruitgang te boeken kan iedereen een pad naar de pro scene creëren, de grootste hindernissen overwinnen en de beste e-sporter van Nederland worden.

e-sporter salaris

Het salaris van de e-sporters loopt heel erg uiteen. De e-sporters van de E-divisie in Nederland krijgen een onkostenvergoeding en worden betaald voor hun trainingsuren. Hiermee kunnen ze redelijk goed rond komen. De sporters verdienen nog geen geld prijs als ze de E-divisie winnen. Wel kunnen ze zich hierdoor plaatsen voor de grotere toernooien waar tegenwoordig miljoenen euro’s prijzengeld worden weg gegeven.

De meeste e-sporters van computer games zitten in wat hogere salarisschalen. Zo verdienen tegenwoordig professionele League Of Legend spelers gemiddeld 327.000 dollar in de Amerikaanse competitie.

De best verdiende e-sporter van Nederland wordt wel maandelijks betaald om te trainen. Thijs Molendijk, een Heartstone speler die in het G2 eSports team zit, won in 2014 zijn eerste major en heeft sinds dien bijna 400.000 dollar bij elkaar gewonnen.

Wat is e-sports?

E-sports is een afkorting van elektronische sports. Dit betekent eigenlijk het competitief spelen van videogames. Dit kan zowel individueel gebeuren als in een team. Games zijn als sinds het ontstaan gemaakt om elkaar records te verbreken en een verder level te halen dan je medespelers. Toen de pc-games iets meer in opkwamen werd er voor het eerst ook echt tegen vreemde gespeeld. Dit kon zelfs zijn tegen mensen in andere landen.

Toen begon het tijdperk van bekende gamers, perfect op elkaar ingespeelde teams en spelers die ergens daadwerkelijk het beste van de wereld in waren. Op dit moment zijn deze wedstrijden tussen de bekendste gamers en teams van de wereld aan het strijden voor felbegeerde prijzen en bizarre prijzen.

Ook voor ontwikkelaars van games liggen hier nieuwe kansen. Veel game designers proberen een manier te vinden om hun game een competitief element mee te geven waardoor de populariteit enorm kan stijgen. Ook kan dit zorgen dat de game veel langer wordt gespeeld en niet maar even een korte trend is. Ook zie je dat games die door de e-sporter(s )van Nederland worden gespeeld vaker worden gekocht dan andere games.

Ontwikkelingen e-sport

E-sporters bestaan niet alleen uit de gamers. Deze teams worden financieel ondersteund door bedrijven, hebben een staf van trainers en bijvoorbeeld planning coördinatoren. Ze zijn vaak ook eigendom zoals sportteams van opmerkelijke eigenaren, waaronder bekende voormalig atleten voetballers zoals Ruud Gullit, Magic Johnson en Alex Rodriguez. Die allemaal eigenaar of mede eigenaar zijn van een e-sport team.

Veel jongeren zien een toekomst in deze wereld en zien dit echt als een droom. Veel kinderen beginnen steeds op jongere leeftijd te spelen en in Amerika zijn er tegenwoordig zelfs scholen die dit stimuleren. Dit doen ze door speciale programma’s en teams op te zetten die dit faciliteren. Het aanzien van deze spelers is bijna even groot als die van andere atleten op school. Er zijn tegenwoordig zelfs beurzen voor deze atleten om naar bepaalde universiteiten te gaan. Dit kan hun internationale aanzien verbeteren en weer meer studenten trekken. Helaas zijn er in Nederland nog geen scholen die het stimuleren om de beste e-sporter van Nederland te worden.