Beste gaming monitors voor de PS5

PS5 spelen op een monitor

Om even snel alle onduidelijkheden de wereld uit te helpen beginnen we hier over de HDMI 2.1 aansluiting. Deze is ontwikkeld om sneller alle informatie door te geven dan de HDMI 2.0. De snelheid is gegaan van 18 Gbps naar 48 Gbps. Maar met de een HDMI 2.0 aansluiting kan je tot het volgende prima afspelen:
– 1080p en 240Hz
– 1440p en 144Hz
– 4k en 60 Hz.

De Playstation 5 probeert naar een standaard te gaan van 120Hz met een resolutie van 4K en hiervoor heb je echt een HDMI 2.1 aansluiting nodig. Het probleem is alleen dat er bijna geen monitors beschikbaar zijn met een HDMI 2.1 aansluiting. En al heb je er 1, zijn er maar weinig mogelijkheden om er ook gebruik van te maken. Wel is het erg waarschijnlijk dat dit de standaard wordt in de toekomst.

De monitors die we bespreken verdelen we in drie verschillende resolutie categorieën: 1080p, 1440p en 4k. Daarnaast hebben we natuurlijk ook gekeken naar de prijs/kwaliteit verhouding van de verschillende monitors. Hierdoor blijven de meeste modellen die we bespreken onder de 500,-.

Beste 1080p gaming monitors voor de PS5

AOC C24G1
Als we kijken naar prijs/kwaliteit verhouding is deze 24 inch monitor voor maar 187,- volgens ons de beste keuze. Deze monitor heeft een VA-paneel en kan tot 144Hz spelen. Het enige nadeel is dat deze een HDMI 1.4 aansluiting heeft in plaats van een 2.0.

Verkrijgbaar bij

bol.com

Benq EX2510
Dit is een 25 of 27 inch scherm met een IPS-paneel. Het heeft een responstid van 1milli seconde en een HDMI 2.0 aansluiting. De monitor heeft een refresh rate van 144hz.

Beste keuze voor avontuur games
#2 BenQ EX2710 – Full HD
Beste keuze voor avontuur games

Benq XL2731
Heb je liever een TN-paneel en iets groter scherm zonder kwaliteitsverlies (2 inch). Dan is deze versie van Benq misschien beter voor jou als gamer.

Beste keuze voor competitieve games

Verkrijgbaar bij

bol.com (€279,00)

Alienware AW2521HF
Gebruik je de monitor ook voor bijvoorbeeld de PC. En wil je liever dat deze tot 240 Hz gaat en donkere gebieden uitstekend kan verlichten? Dan is de Alienware misschien wel wat voor jou. Deze monitor heeft wel een VA-paneel in plaats van een TN-paneel wat zorgt voor een erg goede kleurpositie. Een nadeel van deze monitor is zijn hogere prijs en zijn lagere responsietijd (4ms in plaats van 1ms).

Beste keuze voor VA-paneel

Verkrijgbaar bij

bol.com

Beste 1440p monitors voor de PS5

De meeste 1440p monitors gaan naar 27 inch toe. Dit is dus ongeveer 3 inch groter dan die van de 1080p. Al de monitors die we nu benoemen hebben een responsietijd van 1ms en een HDMI 2.0 uitgang. Dit heb je zeker nodig als je wilt spelen op 1440p en 120Hz instellingen bij je PS5. Daarnaast hebben ze ook allemaal een FreeSync ondersteuning.

AOC CQ27G2U
Deze monitor heeft een 32 inch scherm die ook nog eens HD curved is. Ondanks zijn grotere en gebogen scherm verliest het bijna geen kwaliteit wat hem best uniek maakt in zijn soort. De monitor bevat het een VA-paneel, een usb-hub en refreshed met 144Hz.

Gigabyte G27CQ
Deze gebogen 27 inch LED-monitor bevat een VA-paneel en kan wel spelen tot 165Hz. Door het platte en gebogen uiterlijk in combinatie met het vloeiende spelen wordt je nog meer in de game gezogen dan bij de andere monitors.

Viewsonic VX2758 VX series
Deze 27 inch monitor heeft als enige in dit lijstje een IPS-paneel. Deze monitor heeft als extra optie een Blue Light-filter wat helpt tegen vermoeide ogen en sommige zeggen ook tegen de schadelijke lichtstralen tijdens periodes van lang kijken naar je beeldscherm.

4K monitors

De meeste 4K monitors die we hier bespreken hebben een hogere responstijd dan 1ms. Alleen de Asus gaat dat halen. Het is belangrijk om van te voren goed te beslissen of je voor een hoge resolutie wilt gaan (4K) of dat je een hoger refresh getal (Hz) wilt hebben. Want tot nu toe kunnen de meeste 4K monitors maar 60 Hz halen. Ook al hebben deze monitors een HMDI 2.0 aansluiting.

Asus VP28UQG
Deze 28 inch monitor is iets groter dan de andere uit dit lijstje. Daarnaast heeft deze als enige ook een responstijd van 1ms en een IPS-paneel wat hem best uniek maakt. En dit allemaal zorgt er niet eens voor dat de monitor in een andere prijs klasse zit.

Laagste responsietijd

Verkrijgbaar bij

bol.com (€278,45)

LG 27UL500-W of 550W
Deze LG monitors zijn ideaal voor het afspelen in 4K resolutie. Ze hebben een responstijd van 5ms en allebei een IPS-paneel.

Philips 276E8VJSB
Dit is de eerste monitor die we bespreken van Philips. Dat komt omdat daar niet meer de focus op ligt van het bedrijf. Desondanks zijn ze er toch in geslaagd om een erg goedkoop 4K model op de markt te brengen met een IPS-paneel met erg hoge kleurweergave.

Waarom heb je de beste monitor voor de PS5 nodig?

Zoals te lezen is in onze review over de PS5 kan deze spelcomputer een bizar hoge resolutie afspelen. Als je dan beslist om de PS5 ook daadwerkelijk te kopen wil je ook van alle functionaliteiten gebruik kunnen maken. Waarschijnlijk voldoet je bestaande beeldscherm niet aan de eisen om hier volledig gebruik van te maken. Er zijn talloze monitors die je eventueel zou kunnen kopen. Om je hierbij te helpen hebben wij de beste gaming monitors voor de PS5 op een rijtje gezet.

Het is wel belangrijk om te weten waarvoor je de monitor gaat gebruiken. Speel je veel snelle competitieve en race games dan is een hoge refresh rate beter, terwijl een hoge resolutie beter is voor avontuur en verhaal games. Onderaan dit artikel hebben we alle specificaties uitgelegd waardoor je precies weet waar elke getalletje voor staat en waar je op moet letten bij de aanschaf van je monitor.

Ook zijn er natuurlijk monitors van 1000,- of 2000,-, maar dat is niet het bedrag wat de meeste gamers te besteden hebben. Al de verschillende modellen die we hebben besproken zijn vrij nieuw en hebben daarom meer specificaties dan oudere versies. Hierdoor behoren ze dan ook tot de beste gaming monitors voor de PS5.

Specificaties monitor

Voor veel mensen zijn al de afkortingen en nummertjes die je krijgt te zien als je een monitor aanklikt niet helemaal duidelijk. Maar om te kunnen bepalen wat de beste gaming monitor voor de PS5 is, zijn deze afkortingen en getallen heel belangrijk. Daarom staan ze hieronder voor je uitgelegd.

Resolutie: Als aller eerst gaat het om het aantal pixels op je scherm. Hoe hoger dit getal, hoe meer pixels en dus meer scherpe en zichtbare details in je game. Er zijn drie verschillende resoluties: 1080p (1920×1080), 1440p (2560×1440) en 4K (3840×2160).

Refresh Rate: Daarna moet je goed kijken naar het aan Hz dat bij je monitor wordt aangegeven. Hz staat voor het aantal keer dat je scherm zichzelf ververst per seconde. Hoe hoger dit getal, hoe vloeiender je scherm mee beweegt met jou game. In elke monitor en tv zit minimaal 60hz. De meeste game monitors van dit moment refreshen tussen de 100 en 240hz.

HDR: De specificatie high dynamic range geeft het contrast aan tussen lichte en donkere kleuren in het beeld. Ook is het kleuren pallet van monitors met HDR groter. Het is verstandig om een monitor te nemen die dit bevat, want als een spel er gebruikt van maakt is het zonde dat jou monitor deze standaarden niet kan halen.

Daarnaast kan je nog kijken naar het type responstijd dat een monitor heeft. Dit kan bestaan uit TN-panelen, IPS-panelen of VA-panelen:

TN-paneel
voordelen: hoge refresh rates, relatief goedkoop
nadelen: minder geschikt voor visuele weergaves door problemen met kleur

IPS-paneel
voordelen: goede kijkhoek goede kleurpositie (ideaal voor visuals)
Nadelen: duurder, lage responstijd (niet ideaal voor competitieve games)

VA-paneel (combinatie van IPS en TN):
voordelen: perfect met HDR, goede kijkhoek, hoge kleurprecisie
Nadelen: Laagste responstijd

Speel je liever op een tv je games? Kijk dan eens hier naar ons artikel over de beste 4k tv’s voor de PS5 en Xbox Series van dit moment.

Beste gaming monitor voor de PS5
Beste gaming monitors voor de PS5