Beste 4k game tv’s voor de PS5 en Xbox series

Nu de PS5 en de Xbox series met nieuwe features komen wil je daar natuurlijk ook volledig gebruik van kunnen maken. Hierdoor is het belangrijk dat je ook een goede televisie tot je beschikking hebt. Een goede tv kan veel betekenen voor de beleving van het spel. Daarom hebben we hier de beste 4k game tv’s voor de PS5 en Xbox Series voor je op een rijtje gezet.

De tv’s die hier besproken worden zullen allemaal een HDMI 2.1 aansluiting hebben en is er extra gelet op opties als vrr, eARC, allm, en hoge resoluties en frame snelheden. Als je niet zo bekend bent met deze termen is onderaan dit artikel uitgelegd wat het doet en wat het betekent. Daarnaast zijn ze vergeleken op prijs/kwaliteit verhouding en is er rekening gehouden met alle soorten budgets van de gamers.

LG OLED

De LG OLED series zijn allemaal gebouwd om optimaal op te kunnen gamen. Het ondersteunt alle specificaties van de HDMI 2.1 en tot 120 hertz met 4k resolutie. De tv gebruikt een HDR-compatibele OLED panelen met verbluffende zwarte en hoge helderheid voor een premium HDR-ervaring.

Samsung QLED

Samsung is vanaf het begin minder gretig in het implementeren van de HDMI-2.1 dan LG. Toch zijn er een aantal modellen die het ondersteunen. Deze tv’s functioneren met qled-technologie in plaats van oled q leds. Dit betekent dat de zwart levels minder mooi zijn. Maar de qled zorgt er wel voor om de helderheid een stuk beter te krijgen. Dit zorgt voor een spectaculaire HDR-ervaring. De PS5 en Xbox zullen deze HDR erg veel gaan gebruiken. Dit is dus een enorm pluspunt.

De modellen van 55 inch en groter ondersteunen een deel van de HDMI-2.1 functies. Zo ondersteunt het eARC voor een betere audio ervaring, terwijl vrr en allm in dit model niet worden ondersteund. Omdat het wel amd freesync via de HDMI ondersteunen is deze tv ideaal voor gamers die nu al met variabele frame snelheden willen spelen.

LG W9

Om de lijst van beste 4k game tv’s voor de PS5 en Xbox Series af te maken komen we uit bij een LG. Deze LG W9 is de beste HDMI-2.1 compatibele tv die er op dit moment op de markt is. Dit 77-inch tv scherm heeft een eersteklas HDR-ervaring met het beste oled-paneel ooit van LG. Alle HDMI-2.1 functies worden ondersteunt en je zou kunnen gamen op 8k resolutie. Moeten je alleen even geduld hebben voordat er games uit komen die dit ook kunnen. Maar dit gaat zeker komen. Omdat het prijskaartje van deze tv gigantisch is hebben we zijn kleinere broertje hier voor je uitgelicht.

Beste 4k tv van dit moment

Verkrijgbaar bij

bol.com (€8.499,00)

Sony KD Series

Naast het maken van de PS5 ontwikkeld Sony ook tv’s. En twee type apparaten van hetzelfde merk is echt een pluspunt. De apparaten kunnen goed op elkaar afgestemd worden en daardoor ondersteund de tv ook veel nieuwe mogelijkheden van de PS5 en Xbox Series. Naast de wat duurdere varianten is er ook de Sony KD55X 4k tv. Let bij het kiezen van je model altijd op welke HDMI-2.1 functies die wel en niet ondersteund.

Deze tv ondersteund HDR en heeft aanzienlijk betere specificaties dan de modellen uit de goedkopere klassen. De tv bevat geen OLED maar zorgt met zijn led systeem er wel voor dat contrast tussen kleuren wordt vergroot. Hierdoor komen de details in het beeld toch wat meer naar voren. Een nadeel aan Sony tv’s is de vertraging. De tv’s hebben relatief gezien een hogere reactie tijd. Dit kan voor sommige gamers een nadeel zijn.

Goedkoopste keuze

Verkrijgbaar bij

bol.com

LG Nano Series

Het is niet zo gek dat deze lijst met beste 4k game tv’s voor de PS5 en Xbox series vol staat met LG’s. LG heeft veel geïnvesteerd in het aanbrengen van HDMI 2.1 aansluitingen voor een betaalbare prijs. De Nano-serie van LG is voorzien van een nanocel technologie. Dit betekent dat je oled opgeeft voor de 1 na beste lcd mogelijkheid. Het bevat een goede kleurpositie in HDR en een betere ervaring dan de meeste gewone lcd-schermen.

De nano-serie ondersteunt verschillende functies van de HDMI 2.1. Maar let op bij de instapvariant zoals de Nano 80 55 die een HDMI-2.0 bevat. Ga je 1 stap omhoog naar de Nano 88, dan krijg je een scala aan HDMI 2.1 functies erbij. De eARC is helaas niet in deze serie inbegrepen. Maar de overige functies zijn zeker je geld waard!

Tv specificaties – waar moet je op letten?

Naast de beste 4k game tv’s voor de PS5 en Xbox Series willen we ook de specificaties van een tv beschrijven. Om het meeste uit de hardware functies van je nieuwe console wilt halen heb je een tv nodig die HDMI 2.1-compatible is. Misschien ben je nog niet helemaal bekend met de verbeteringen die HDMI 2.1 met zich mee brengt. Maar als je tv de volgende specificaties heeft kan je er optimaal gebruikt van maken. Helemaal onderaan dit artikel staan de verschillende termen uitgelegd mocht je hiermee niet bekend zijn.

VRR (Variable Refresh Rate)

Het gebruik van een HDMI 2.1 zorgt voor een nog betere game ervaring dan de HDMI 2.0. Ten eerste bevat het VRR. VRR is een HDMI 2.1 game changer omdat de vernieuwingspanelen nu gebruik maken van een pc-centric domein die de adm freesync en nvidia g-sync standaarden ondersteunt. Of in andere woorden, wanneer de camera’s roteren kan het soms een beetje stotterend verlopen wanneer je onder de 60fps speelt.

Met de HDMI 2.1 daalt de framesnelheid en wordt er gebruik gemaakt van de VRR. Hierdoor zal de vernieuwingsfrequentie variëren in plaats van 1 zelfde standaard aanhouden. En omdat de PS5 en Xbox series zich focussen op 4k 60fps kan VRR een perfecte oplossing zijn voor het stotterende beeld. Dit zal je zeker gaan merken hoe gedetailleerd het beeld blijft wanneer de camera draait.

EARC (Enhanced Audio Return Channel)

Dit is in het leven geroepen om het beeld en geluid exact te laten matchen. Wanneer de console framesnelheden het verbeterde audio-retour kanaal verlagen neemt earc het concept over van de oude arc. Wat het eigenlijk doet is het de audio-ervaring vereenvoudigen.

De nieuwe HDMI kan gecomprimeerde ultra hoge kwaliteit audio doorgeven. De tv’s van nu hebben de neiging om audio te comprimeren, dit betekent dat de tv al de verschillende geluiden bij elkaar voegt. Hierdoor wordt het geluid een beetje vervormd en is niet alles te horen. De nieuwe HDMI voegt de geluiden niet samen waardoor het nog mooier klinkt dan hiervoor.

ALLM (Automatic Low Latency Mode)

Dit is minder nodig dan de vorige twee functies, maar toch gemakkelijk om te hebben. Deze functie bekijkt wat jij aan het doen bent op je tv. Merkt het dat je aan het gamen bent, dan schakelt die automatisch de game modus in van jou tv. Dit zorgt er dus voor dat je dat niet elke keer zelf hoeft in te stellen met je afstandsbediening.

Maar waarom heb je een game modus nodig op je tv?
Dit is omdat sommige tv’s een hele slechte latentie hebben. Latentie of input lag is het verschil in tijd (dus vertraging) dat er tussen je controller en je scherm zit. Hoe lager de latentie, hoe sneller de tv reageert op je bewegingen. Met gamen kunnen deze extra milliseconde in de vertraging zich opstapelen wat best vervelend kan worden. Vooral bij shooters met een hoge resolutie.

Hoge resolutie en frame snelheid

Beste 4k game tv's voor de PS5 en Xbox series

HDMI 2.1 ondersteunt hogere resoluties en refresh rates dan zijn voorganger. De nieuwe HDMI kan resoluties ondersteunen tot 10k. Dit is natuurlijk bijzonder omdat 10k tv’s nog niet eens bestaan. Maar mocht je binnenkort een 8k tv aanschaffen kan dit zonder probleem afgespeeld worden.

Wel kan je al gelijk profiteren van de verbeterde frame snelheid (verversingssnelheid) van het beeld door de nieuwe HDMI. Het kan 4k ondersteunen tot een verversingssnelheid van 120 hertz en 8k tot 60 hertz.

Omdat de PS5 en de Xbox Series ook deze hoge resolutie en hertz af kunnen spelen is het erg zonde als je deze voordelen aan je voorbij laat schieten.

Liever een 4k Monitor?

Sommige gamers vinden het fijner om op een klein scherm te spelen. Dan raden wij het zeker aan om onze pagina te bekijken waarbij we de beste monitoren van dit moment hebben vergeleken. Deze vind je hier. Sommige van deze monitors kunnen ook 4k afspelen en doen zeker niet onder aan de beste tv’s van dit moment. De beste 4k game tv voor de PS5 en Xbox series hebben we hier al voor je geselecteerd. Waarom dit de nummer 1 is lees je verder in dit artikel.